Fickbok

Har blivit ombedd att göra en tutorial på den fickbok som jag gjorde i helgen, superkul att den blev så uppskattad :) Jag har bara följt andras beskrivningar, aldrig trodde jag att jag skulle göra en egen…så jag hoppas att jag får till det :)

Då vill det till att datorn fungerar också, hm har haft ett par dagars dataavbrott då grafikkortet gick sönder. Som tur va gick det på garantin :) Så nu är vi med igen..

Det här behöver du:
Cardstock
Dekorationspapper
Dubbelhäftande tejp
Något att biga med (smörkniv går bra)
Linjal
Skärmaskin
Kartong (Kellogg’s)
Fästanordning (magnet, kardborre)

 

Det är den här Fickboken med bälgfickor vi skall göra.

FickbokJag började med att skära till bokens pärm i kartong. Det skall vara 5 delar med måtten: 2 st 15 x 10 cm, 2 st 15 x 4 cm och 1 st 15 x 7 cm. Min bok blir 15 cm bred, man gör så bred som man vill ha den :)
Man behöver skarva omslagspappret.

fickbokomslagPlacera ut kartongbitarna med ett litet mellanrum mellan varje bit. Ett tips är att ta 2 st spillbitar av kartongen och ha dem som mall för att få till mellanrummet, ett måste för att kunna vika ihop boken :) På bilden har jag klistrat fast kartongen med dubbelhäftande tejp på baksidan utav mitt omslagspapper. Om man använder magneter som stänganordning måste den dit innan man klistrar fast kartongen på pappret för att kunna dölja den. Klipp sen varje hörna snett in mot kartongen, tror det går att se strecken jag har ritat :) Dubbelhäftande tejp på flikarna, vik in dem över kartongen och klistra fast.

fickbokomsinsida

Skär sedan till en lagom bit av cardstock i passande färg och klistra fast den på insidan för att dölja flikarna. Biga sen på båda sidorna i mellanrummen innan du försiktigt böjer till omslaget.

fasteNu till biten som fickorna skall fästas i. Skär till en bit i cardstock som mäter 20,5 x 14 cm, eller efter det mått du själv valt. Biga 3 cm in från vardera kortsida, där efter bigar man efter 1cm, ytterligare1 cm och efter ½ cm. Då är första fickans fäste klart, man upprepar bigningen 1 cm, 1 cm och slutligen ½ cm för antal fickor man ska ha. Den ½ cm är mellanrummet mellan fickorna. Fäst dubbelhäftande tejp på den ena av de 2 bigade centimetrarna, tryck sedan ihop dem en efter en. Det ska slutligen se ut så här:

faste1

 

Den här biten ska sen fästas på den delen som blir botten på boken.Sätt dubbelhäftande tejp på flikarnas ena sida, fickorna ska sedan träs över flikarna och fästas i fickornas botten.

fickorSå till fickan, jag skar till en bit cardstock med måttet: 20 x 10 cm. Från kortsidan bigar man vid 1 cm, 2 cm och sist vid 3 cm. vänd på pappret och gör likadant på andra sidan. Vik sedan åt vartannat håll så det ser ut som ett dragspel, på yttersta centimetern av varje sida sätter man fast dubbelhäftande tejp. När alla fickor är gjorda så sätter man ihop dem.

Sen kommer vi till den mariga biten att få en flik i varje ficka och fästa, det går men det är lite pilligt. Den sista fickan fästes mot bokens framkant…se översta bilden.
Sen är det bara att dekorera den efter tycke och smak :)

Lycka till!!

Nu är det vår!

Äntligen har den underbara våren kommit, i skrivande stund dock mulet och kyligt. Däremot i måndags va det bättre väder :) Jag och dottern bestämde oss för att ta oss upp till stadsparken och leta efter cachen som ligger där och rasta hundarna i hundhagen. Som vanligt blev det en stunds ”rallydamp”, underbart att se dem springa runt och busa :) Dottern lyckades få ett superfint kort på dem med mobilen när de sitter tillsammans bland vitsipporna.

killarnaTvå underbara hundar som beter sig som bröder när de träffas…kärlek ♥

En bild på min dotters hund Ninjo…så fin där han sitter bland alla vitsippor :)
ninjoNu är det bara att hålla tummarna för att vi ska få en kanon sommar i år, så vi får många dagar som den här:)

Ha det bäst där ute och njut av solens underbara strålar…vi behöver dem så väl!

Kramiz Berith

 

 

20 års kalas!

Va och besökte sambons systers familj i går och gratulerade deras äldsta dotter som fyllde 20 år. Närmsta släkten va med och vi hade väldigt trevligt, blev bjudna på en underbart god grillmåltid med div gott tillbehör. Efter en stunds umgänge och bus med hundarna så serverades det tårta….mums :)

carolina20Och som traditionen säger ska ju födelsedagsbarnet börja skära upp tårtan efter present öppningen. Kortet jag hade gjort dagen till äran va ett nytt försök på vikning, hittade en beskrivning på 3 dels kort på nätet och tyckte att det såg kul ut.

Tilda3delskortFick hem en ny stämpel i veckan som jag va sugen på att måla :) Magnolias Summer flower Tilda, jag har färglagt henne med Distress Ink refiler, sen har jag använt mig utav glitterlim på vingarna och gjort egna små halvpärlor med Liquid Pearls. Den utstansade söta hjärtbannern kommer från La-La Land, Tilda stansade jag ut med en Spellbinders Labels four. Pappret kommer från en blogcandy jag vann och är från Inkido ”Beautiful Memories”. Bladen är utstansade med Cherry Lynn Design ”Flourish Leaf”och sen har jag limmat dit ett par rosor, rosenknoppar, pistiller och pyntebär.

Tilda3delskortuppslNär man öppnar kortet får man först upp den här sidan med en text som jag tycker är så fin. Pappret kommer från samma serie.

Tilda3delskorttag2På vänster sida om mittuppslaget gjorde jag en ficka och stoppade ner en tag som jag först färgat in med Distress ”Vintage Photo”, stämplat och fyllt i och sen satte jag fast en bit spets.

Tilda3delskorttag1På mittuppslaget stansade jag ut med Spellbinders Gold Labels Four, stämplade med en ny textstämpel som jag fick hem i fredags som passade så bra :) På höger sida gjorde jag en större ficka till en tag som jag också färgat in med ”Vintage Photo”, stämplat lite snirklar som jag sen embossade med ett transparant pulver. Stämplade sedan med en textstämpel med födelsedags fraser.

Tilda3delskortbakOch så baksidan som avslutning :)

Ha en fortsatt fin söndagskväll!
Kram på er ♥

 

 

Kanske är det dags…

Nu är det nog dags att köpa en trisslott :) I går kväll fick jag reda på att jag vunnit ytterligare en bloggcandy…wihoooo :) Nu väntar jag med spänning på att det här fina ska dimpa ner i brevlådan…

Bloggcandy006Tack Veronica vad glad jag blev för den roliga nyheten :)

Näää nu får jag återgå till vardagen, tvätt som ska bli klar, lite utstansat som också måste bli färdigt. Som belöning väntar en mysig fikastund efteråt med dottern ♥ på det välbesökta Torg Stallet, en stund i solen med en äppelpaj och vaniljlatte är inte helt fel :)

Ha en underbar dag därute i solen ♥
Kramiz Berith